Meny Stäng

Sommardäck - Vinterdäck

Bilens däck är den enda kontaktytan mellan fordonet och vägen. Säkerheten är alltså beroende av fyra kontaktytor. Mönsterdjupet på dina däck måste enligt lag vara minst 1,6 mm och vid vinterväglag minst 3 mm. Under 3 mm, ökar risken för vattenplaning drastiskt. Vid vinterväglag bör mönsterdjupet ej understiga 5 mm för att erhålla ett bra väggrepp vid slask och snö på vägbanan.

Hur länge ett däck håller beror helt på vilken tid på året däcken används, körförhållanden, däcktyp och bilmodell. Om man följer de anvisningar som finns för användning kan man förlänga däckens livslängd avsevärt. I varje bils registerutdrag finns det angivet rekommenderade däckdimensioner. Biltillverkaren har valt originaldäck för bilen och finjusterat bilens hjulupphängning för att passa denna. Vill du av någon anledning ändra däckdimension, rekommenderar vi dig att först höra med oss eller annan fackman.

Sommardäck

Ett nedslitet däckmönster kan göra bilen till en livsfara i trafiken. Det passar bra att se över mönsterdjupet när vinterdäcken ska bytas ut mot sommardäck. Mönsterdjupet på dina sommardäck måste enligt lag vara minst 1,6 mm, men bör vara minst 3 mm för att klara vattenplaning på ett bra sätt. Rätt däck på rätt bil är viktigt för minskat däckslitage, minskad bensinförbrukning, men framför allt för ökad säkerhet. Varje bilmodell utprovas med sina speciella däck och fälgdimensioner för att uppnå bästa värden på säkerhet, komfort & ekonomi. Vid byten är det därför alltid en extra trygghet att kontakta oss så att du får rätt däck till din bil.

Vinterdäck

Att köra vinterdäck på vintern är viktigt för trafiksäkerheten. Därför är det lag på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup vid vinterväglag från 1 december till 31 mars. För att uppnå en önskvärd trafiksäkerhet, bör ej mönsterdjupet understiga 5 mm. Läs mer om vinterdäckslagen här.

Montera däcken i tid!

Halkan kan komma snabbt. När den första halkan kommer bör därför vinterdäcken redan vara monterade. Nya dubbdäck bör köras extra lugnt de första 20-30 milen så att dubben "sätter sig" i däcket. Inkörningen av nya dubbdäck bör ske på barmark. Detta gäller även vid montering av begagnade vinterdäck. Gummiblandningen i däcken är anpassade efter temperaturen. Sommardäcken blir därför hårda när det är kallt. Vinterdäcken bör därför sitta på när temperaturen stiger under +5C. Tänk på att det kan vara liv det handlar om!