Meny Stäng

Tips och råd - Bilglas

Här kan du läsa några tips och råd gällande bilglas.

Slitage

På samma sätt som bromsar, lampor, vindrutetorkare, motordelar o s v blir slitna, så slits även bilrutor. Människors syn försämras och vindruteglaset slits. En sliten, repig och skadad ruta är en trafikfara. Särskilt vid mörkerkörning då de mötande bilarnas ljus sprids i rutans repor och sprickor så att man bländas. Forskningsresultat visar att slitna vindrutor orsakar trafikolyckor och ökar riskerna i trafiken. Regn, slask, snö och mörker är fiender till god sikt. Slitna torkarblad klarar inte av att hålla rutan ren utan försämrar sikten ytterligare.

Gör så här för att eliminera dålig sikt i bilen:

  • Håll rutorna rena och byt en sliten vindruta.
  • Byt dina slitna torkarblad.
  • Använd aldrig isskrapa av metall.

Stenskott går att laga

Ett stenskott i rutan är inte ovanligt att råka ut för. Men stenskott går att laga i många fall. Förutsättningen är att det inte är för gammalt och att det inte sitter i förarens direkta siktfält. En korrekt lagning av stenskott gör att skadan syns väsentligt mindre.

Undvik tvåa på besiktningen

I takt med att forskning påvisat risker i trafiksäkerhet på grund av dålig sikt har Bilprovningen skärpt kraven när det gäller vindruteslitage, sprickor och stenskott. Allt fler vindrutor underkänns därför numera vid bilbesiktningen.