Meny Stäng

Däcklagen

Vinterdäck skall användas efter 1 december då vinterdäckslagen träder i kraft.
Halt väglag innan den 1 december?
Det är du själv som bedömer vilket väglag som råder, men det är i slutändan den lokala polisen som bestämmer om vinterdäck är krav innan den 1:e, då däckbyte alltså är obligatoriskt över hela landet.

Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

För att betraktas som vinterdäck måste dubbade eller odubbade däck uppfylla två krav. Däcken skall vara särskilt framtagna för vinterkörning, och att däcken är märkta "M + S", samt följande symbol:

Eftersom det inte framgår på däcken att de är särskilt framtagna för vinterkörning har Däckbranschens Informationsråd och STRO (The Scandinavian Tire and Rim Organization) tagit fram listor över tillåtna vinterdäck.

Sommardäck med snökedjor på fordonets samtliga hjul är likvärdig utrustning till vinterdäck. Däremot betraktas grovmönstrade terrängdäck inte som likvärdig utrustning till vinterdäck. Även om dessa däck är märkta med M och S anses de inte lämpliga för användning på vinterväglag. Endast då däcktillverkaren gett besked om att däcket är särskilt framtaget för vinterkörning är det ett tillåtet alternativ till vinterdäck.

Vid färd på väg efter 1:e december när det är vinterväglag ska däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3 500 kg samt släpvagn som dras av ett sådant fordon, ha ett kvarvarande profildjup av minst 3 mm i däckets huvudmönster.

Däcken ska vara dimensionerade minst för bilens största tillåtna axelbelastning och konstruktiva maxhastighet. Vinterdäck behöver inte klara mer än 160 km/tim. Däcken ska ha en rullningsomkrets som ligger inom de min/max-gränser som fordonstillverkaren garanterar ger fordonet godkända egenskaper. Fälgar får inte ge spårviddsförändringar utöver vad som är tillåtet i godkännandet. Fälgar får ha annan diameter och vinterdäck får ha mindre bredd än vad som anges i helfordonsgodkännandet, om däcken har en rullningsomkrets inom de tillåtna gränserna. Däck eller fälg får inte komma i kontakt med någon del av fordonet.

Om inte registreringsbeviset innehåller samtliga däck- och fälgkombinationer som är tillåtna enligt godkännandet, rekommenderas att bilägaren vänder sig till sin märkesrepresentant för att få information.

Läs om lagen i sin helhet i Trafikförordningen.